Monthly Archives: June 2015

Дънките – винаги модерни и практични

dunkiДънките са едно от откритията на XIX век благодарение на Леви Щраус, който е имал доброто намерение да създаде подходящ плат за златотърсачите в САЩ. От този момент, чак до ден днешен този вид панталони са на широко почитание, както от мъжете, така и от жените. Не съм сигурен, че разказаната от мен история твърди истината, но такива неща съм срещал по нета. Нека обаче не се заплесвам в историческите извори и да прибегна към модата на дънките в наши дни.

Денимът, както сме свикнали да наричаме оригиналните мъжки дънки се адаптират идеално към есенни и зимни условия. Здравината и класическия външен вид, никога няма да омръзнат на потребителите, включително и на мен. Естествено не бих купил какви да е дънки, защото за съжаление пазара се напълни с ментета нямащи нищо общо с онова, което може да се открие в официалните представители на Levi’s, Rifle, Mason’s и други. За това винаги съм твърдял, че е по-удачно да инвестирате повече пари, но да знаете какво носите.

От най-обикновена работна дреха, дънките претърпяха тотална трансформация през годините. Те станаха символ на протест на хипарските движения, пънковете, рокерите и прочие младежки движения. Истински фурор правеха изтърканите колене и дупките по панталона, което караше бабите да цъкат с език. Дизайнерите само чакаха провокация, за да развият дънковата мода за мъже и жени, като по пазарите се появиха буквално всякакви шантави модели.

Различните бродерии, щампи, гънки и всякакви подобни можете да видите и днес, ако се загледате в хората на улицата. Редом до освободените модели дънки, се срещат и изчистени решения за по-консервативната част от обществото. Цветовете варират между синьо, тъмно синьо, люляково и още десетки.

Якетата дънков плат също не отстъпват на панталоните, така че не се колебайте да ги носите при желание. Е това бяха моите наблюдения, още очаквайте в някоя от следващите ми публикации в блога.

Posted in Uncategorized. Tagged with дънки, мода.