Репей е естествен лечител

Това примитивно растение е познато на всеки човек от детството. Расте с огромни листа и се среща почти навсякъде.

Може да се намери и по прашен път, в градински парцел и дори в пусти изоставени територии. По структура репейът е много мощно и величествено растение.

През първата година се появяват листа и се натрупват хранителни вещества за укрепване на кореновата система. В началото на следващото лято репей цъфти, оформя се кошница със семена.

Плодовете от репей са репей. Родното място на репей е вероятно Русия. Преди това не е ставало въпрос за съществуването му в Европа. Растението е много непретенциозно и силно. Може да достигне човешка височина.

За медицински цели използвайте корена от репей от първата година от живота. Репей се изкопава от корена и се измива от мръсотия, след това кората се почиства и корените се опаковат на малки порции. Препоръчително е да се съхранява в сухи и проветриви помещения без висока влажност на въздуха.

Репейът има много полезни свойства. В селските райони листата от репей са отлична храна за животните и птиците в двора.

Цветният прашец на репей по време на цъфтежа е отличен нектар за медоносните пчели. В някои територии те се гордеят с ядливите качества на репей и с удоволствие го ядат.

Някои народи считат репей за зеленчуково растение и специално го отглеждат, като ядат само корени. Японските столетници обичат да готвят салати и супи от листа от репей.

В допълнение към яденето, репейът има изразени лечебни свойства. Коренът от репей от втората година от живота има леко слабително и жлъчегонно действие върху човешкото тяло. Семената от репей спасяват от отоци, а листата дезинфекцират ухапвания от змии и насекоми.

От древни времена руските красавици използват инфузия на корен от репей за грижа за косата, която придава блясък и жизненост на луксозната им коса. Използването на репей може да подобри метаболизма, а локалното приложение на мехлеми от корена и листата на репей е известно със свойствата си да облекчава сърбежа.

В много страни репейът се отглежда внимателно и растението се грижи внимателно, за да не загуби полезните си качества. Но в Русия репейът винаги се е считал за плевел.

Използването на репей в народната медицина е известно отдавна. Репей може да излекува много заболявания. Доказано е, че компонентите на репей дори могат да забавят хода на онкологичните заболявания с различна сложност.

Приготвянето на лекарствени препарати от репей не изисква специални умения. Сокът от репей се приема при хепатит, гастрит, настинки. Също така, използването на сок от репей е полезно за вътрешните органи на женската репродуктивна система.

При акне се препоръчва да избършете лицето си с памучен тампон, потопен в сок от репей. В случай на силна загуба на коса, нанесете продукта върху корените на косата, като го втривате в кожата.

По-голям ефект ще донесе паралелната консумация на сок от репей вътре. Можете да си купите концентриран сок от репей във всяка аптека.

Гурметата и любителите на пълноценната храна високо оценяват възможността да готвят ястия от корени от репей през първата година от живота. В супите е отлична алтернатива на картофите, а кашата и картофеното пюре от нея са вкусни и диетични. Много хора вече обичат сладкото сладко от репей. Изсушените корени могат да се варят и консумират като чай.

Ползите от използването на репей в медицината и козметологията са безценни. Той няма противопоказания, тъй като е народен лек.

Източник: Всички рецепти

Feedburner абонамент
Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *