Как да разберете дали имате отлепване на ретината

Отлепването на ретината е опасно състояние, което реално може да предизвика загуба на зрението на окото и се получава, когато ретината се отлепва от основната поддържаща тъкан. Ако ретината се разкъса, течността вътре в окото може да изтече отдолу и да отдели ретината от основната тъкан. Тъй като ретината не може да функционира, когато тези слоеве са отделени, тя трябва да бъде прикрепена възможно най-бързо или ще настъпи постоянна загуба на зрението. Офталмолозите съветват, ако констатирате някой от симптомите на отлепване на ретината, не трябва да чакате, а веднага да потърсите очен лекар. Консултацията с него е наложителна.

Ако изведнъж забележите петна плаващи нишки, светкавици или потъмняване на периферното (странично) зрение, вероятно това са предупредителните знаци за отлепване на ретината. Зрението ви може да стане размазано. Друг категоричен знак е да се появи сянка или завеса, която се спуска от върха на окото или през твоето зрително поле.

Тези признаци могат да се появят постепенно, тъй като ретината се отлепва постепенно от поддържащата тъкан или могат да се появят внезапно, ако ретината се отлепи изведнъж.  Никаква болка не се свързва с отлепването на ретината, така че понякога хората не осъзнават какво се случва.

Ако констатирате някой от тези признаци, незабавно се консултирайте с Вашия очен лекар. Незабавното лечение значително увеличава шансовете ви за възстановяване на загубеното зрение.

Какво причинява отлепвания на ретината?

  • Наранявания на очите или лицето.
  • Силно късогледство
  • Лазерна хирургия при силно късогледи хора (в редки случаи).
  • Операции на катаракта, тумори, очни заболявания и системни заболявания като диабет и сърповидно-клетъчна болест.
  • Нови кръвоносни съдове, които растат под ретината, което може да се случи при заболявания като диабетна ретинопатия.
  • Понякога движението на течността в окото издърпва ретината.
  • Фамилна анамнеза за отлепване на ретината.

Как да се лекува отлепена ретина

Ако имате отлепване на ретината, ще ви е необходима операция. Процедурата обикновено се извършва от специалист офталмолог, който има опит в  хирургично лечение на заболявания на ретината.

Feedburner абонамент

Posted in Здраве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *