Нужна ли е подложка при ламиниран паркет

Много често при закупуване на ламиниран паркет, в магазина ви предлагат и подложка, тя представлява тънка, синтетична материя направена от пластмасови частици, но нужна ли е тя наистина? За много хора това е просто добавен разход, като целта на много собственици на домове, е да намерят най-добрият паркет на най-добрата цена, без излишно оскъпяване.

Важна ли е подложката?

Паркетна настилка с подложка

За да разберем защо ни я предлагат, е нужно да разберем нейната функция и защо производителите на ламиниран паркет препоръчват предварителното полагане на подложка преди инсталация на паркета.

Функцията на подложката

Нейната основна функция е да действа като изолационен слой между бетонената плоча на пода и самият ламиниран паркет. Тъй като паркета е направен от сплъстени слоеве дървесни стърготини, той е податлив на влага като капилярният ефект може да издърпа конденз от пода а това да се отрази зле на паркета.

Ако инсталирате паркет без подложка, рискувате вашият ламинат да се напои с вода, като това ще накара дървесните фибри да се разширят, а след като изсъхнат да се свият неравномерно. Така снадките между различните ламинирани плоскости ще се разместят и ще отворят цепнатини.

Да, долният слой непосредствено близо до долната плоча на пода е защитен от смолист лак, но той е проектиран да работи заедно с подложката, за това не е препоръчително да инсталирате пода без такава.

Друго предимство на подложката

Освен, че действа като бариера между влагата, също така действа като бариера между студенината на бетона и вашите крака. Това ще направи зимите ви значително по-топли и приятни, а енергийните разходи ще са относително, по ниски преди полагането на подовата настилка.

Домове, които са с ламиниран паркет, спестяват до 10% повече енергия, като това се усеща още при влизане в стая с нов паркет. За качествен избор, можете да се обърнете към Praktis.bg, като техният каталог от ламинирани паркети е наистина богат, притежават и богата гама от цветове и класове, подходящи за различни приложения.

Друг аспект на подложката, е че позволява за по-добра, макар и малка, нивелация на пода. Това не е често срещан факт, но мекотата на подложката, според зависи нейната дебелина, позволява, за по-качественото нивелиране на различните ламинирани плочи. Така можете да получите значително по равен и красив под.

Причината да не се препоръчва инсталацията на паркет без подложка е поради методите на строене в България, тъй като множеството жилищни и обществени сгради са построение от бетон. Той задържа голямо количество студенина и влага в себе си, а това се отразява негативно на дървесните частици в ламината.

Feedburner абонамент
Posted in Uncategorized. Tagged with praktis.bg, дом, ламиниран паркет, подови настилки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *