Автосервизът и регистрацията по ДДС – 6 въпроса

Със законът за регистрация по ДДС се появиха цял куп спекулации дали това е нещо добро или лошо. Просто всички ние винаги се опитваме да квалифицираме случващото се около нас като хубаво или не.

Така е и с този закон, който по своята същност си има и добрите, и лошите страни. Всяка една фирма, без почти никакво ограничение от сферата на дейност, може да достигне етап, в който да се наложи регистрация по ДДС.

Тук не прави изключение и обслужващата сфера, сред която в големите градове особено добре се представя ремонта на автомобили. Като област, която генерира добри приходи за своите съдържатели, тази дейност много често попада в тази категория.

Когато настъпи време за регистрация по ДДС

Счетоводство на автосервиз

Когато настъпи време за регистрация по ДДС, това е едновременно празник и повод за известни главоболия. От една страна това свидетелства за добро развитие на бизнеса, но от друга страна, от тук възникват и допълнителни отговорности и ангажименти за да бъде всичко стриктно и внимателно съобразено със закона.

1. Кога автосервизът трябва да се регистрира по ДДС

Ако сте собственици на автосервиз, чиято дейност се развива добре, пред вас стои възможността да се регистрирате доброволно по ДДС. Ако ли не, така или иначе вашата дейност рано или късно ще достигне мащаби, които налагат да извършите тази регистрация.

Изискването за задължително регистриране по ДДС възниква когато вашата дейност генерира приходи от над 50 000 лева. Поддържането на автомобил е скъпо удоволствие и ако имате по-голяма фирма и обслужвате повече клиенти, то прескачането на тази сума няма да бъде трудно. 

2. Какви са сроковете, в които трябва да се поберете тогава

Крайният срок е 14-то число на съответния месец. Неспазването на тези срокове може да доведе до проблеми с приходната агенция и санкции, които лесно могат да се избегнат със стриктното спазване на оказаните в закона дати.

3. Какви са изискванията при подаване на декларацията

Данъчната декларация трябва да се подава всеки месец. Това трябва да става до 14-то число на съответния месец. ДДС се подава всеки месец от лицензиран счетоводител или счетоводна кантора. Ваш избор е дали това ще бъде външна счетоводна къща, към която имате абонамент или ще бъде счетоводител, който работи на трудов договор към вашата фирма.

4. Предимства на регистрацията

Предимство на това да се направи регистрация по ДДС се изразява във възможността да имате по-добър поглед върху цялостната дейност. Така ще можете да държите по-стриктно контрола на всички приходи и разходи, които фирмата ви извършва. 

5. Недостатъци на регистрацията

Регистрацията по ДДС изисква задължително да се работи със счетоводна кантора, а това може да доведе до допълнителни разходи. Макар че не малко фирми предлагат добри цени за тази услуга, все пак в повечето случаи се налага да се направи абонамент, тоест разходът е дългосрочен.

6. Отлагане във времето

Ако вашият бизнес генерира добри приходи, рано или късно ще трябва да се регистрирате по ДДС. Единственият начин, по който можете да забавите това във времето е като временно прекратите дейността си, в случай, че не желаете да преминавате бариерата от 50 000 лева.

Feedburner абонамент
Posted in Услуги. Tagged with contract.bg, регистрация по ддс, счетоводни услуги, фирми софия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *