Конрабас – инструмент на симфоничния оркестър

Контрабасът е е най-големият инструмент със струни и лък. Освен това той има най-нисото озвучаване. Звука се издава с преминаване на лъка през струните. Първа е цигулката, след това виолата, идва виолончело и нкарая контрабаса. В този ред (отгоре надолу) са разположени нотите в партитурата за струнно лъковите музикални инструменти. А това е и разположението им от най-малкият към най-големият.

Контрабаса е с дължина от близо два метра, а гамата му е с обем от E контраоктава до g от първата октава. Най-често той разполага с 4 струни: E1, A1, D, G, а понякога са 3 или 5. Както можете да забележите това е единственият инструмент в тази група, чиито струни не са разположени по квинти а по кварти. Първото споменаване на контрабаса е през втората половина на 16 век. Разбира се от тогава инструментът е подобрена и е претърпял много промени.

Незаменим инструмент за симфоничният оркестър контрабасът става в средата на 18 век. Тогава той започва и за първи път да се използва като солов инструмент. В ръцете на майстор контрабаса може да звучи много хубаво, гласът му може да се нарече плътен, сочно и дори мек. Обаче да свириш на него не е никак лесно. На първо място е необходимо добро разтягане на пръстите, и второ, поради спецификата на инструмента е нужно доста често да се променя позицията, което се отразява на техническите възможности. Например, бързите преходи и скокове стават трудни за постигане. Въпреки че, например техника като пицикато, не изисква много усилия.

 

Най-често контрабаса се използва в симфоничния оркестър. Тук той е отговорен за фундамента: той осигурява основната бас линия на цялата музикална композиция (това е доста трудна роля!). Той също е успешно използван в камерните ансамбли и джаза. Солисти-басисти по време на представления обикновено стоят, но ако говорим оркестър обикновено те са седнали в специални високи столове. А височината на инструмента може да се регулира с помощта на металният шпил под него.

Feedburner абонамент

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *